24.05.2012

"Electra heart" - Marina & the Diamonds - retro-electro drama queen is in the house



O fata carismatica, boema in gesturi, imbracata vintage, cu un stil descris ca fiind o alternativa la mainstream-pop, Marina a debutat international cu albumul "The Family Jewels" in 2010.
De multe ori comparata cu artisti precum Kate Bush si mai ales Florence and the Machine, prezinta publicului melodii inventive si nu usor de inteles. Stilul isi schimba directia de la balade simple catre numere catchy, beat-uri intortocheate de New Wave.
Daca despre primul album spunea ca este un album foarte divers, abundand de esente pop si inspirat de valorile sociale moderne, familie si sexualitatea feminina, al 2-lea album este un film american din anii 70 pe beat-uri electro-pop, care are ca personaj principal pe Electra,  rece si deloc vulnerabila. "Respingerea este un subiect universal jenant şi Electra Love este răspunsul meu. Este un album sincer. " , adauga Marina.


1. Bubblegum Bitch
Albumul incepe alert. Intram in lumea de zahar a fetelor ce-si dau ochii peste cap, clipesc dulce, pline de promisiuni siropoase. Baloane de guma, bomboane in forma de ursuleti, placinte dulci, jurnale zaharisite si idile puerile se  amesteca pe fundalul sunetelor electro. Soda pop,soda pop...here i come! Ai grija ce vei gasi in spatele ambalajului inofensiv!!

2. Primadonna
Imagineaza-ti o suburbie americana in anii 70, viata monotona a unei familii din clasa de mijloc. Sotia casnica se simte neglijata de partener. Frustrarea creste odata cu trecerea acelorasi zile fad petrecute in fata televizorului care-i prezinta viata stralucitoare a vedetelor. Cu bigudiurile mari in furoul de matase, rujul rosu aprins pe buze si un martini tinut lenes in mana, cauta disperata admiratie. Drama queen is in the house. Sparge vesela, rupe draperile, manjeste cu fardurile oglinda si apoi ingenuncheaza acoperindu-si lacrimile cu un ras isteric.



3. Lies
Scadem ritmul cu una bucata melodrama: raceala intr-o relatie, nepotrivirea de caractere. El spune ca totul e in regula, ea se simte respinsa : "you only ever touch me in the dark, only if we're drinking and you see my spark". Cu vocea sughitata si inflexiunile specifice, Marina transmite ceva emotie insa pentru mine nu e de ajuns reteta : "Minciunele"

4. Homewrecker
Ne intoarcem la ritmul alert cu a 4a melodie din partea domnisoarei cu diamante. Strofele recitate cresc intensitatea refrenului. Decat sa aiba inima ranita mai bine sa-si mareasca colectia de inimi pe care le raneste. Mereu pe fuga, proprietatea nimanui, ea este amanta perfecta. Fara a se implica emotional, distruge casnicii, dar si viata ei este o mizerie, insa macar arata bine in rochia ei.

5. Starring Role
Continuam tragedia femeii respinsa de partener. Dorm in acelasi pat insa nu exista nicio urma de afectiune. Tot ce-si doreste este ca el sa isi deschida sufletul asa cum o face si ea. Simte cum se transforma intr-o statuie. E razvratita dar orgolioasa. Nu ii ofera sansa de a o vedea afectata de situatie. Cateodata il ignora ca sa simta ca detine controlul. E satula sa fie pe planul secund si e gata sa plece. Insa il adora si nu vrea sa-l lase singur.

6. The State of Dreaming
Cateodata preferam sa ne cream un univers al nostru, o fantasma,o bula in care sa ne refugiem departe de lumea atat de cruda si astfel traim o stare de visare continua. In bula noastra suntem personajul principal si totul se intampla exact asa cum ne dorim.

7. Power & Control
Probabil inspirata de o relatie cu un baiat arogant si narcisist (you may be good looking but you're not a piece of art...think you're funny, think you're smart) melodia inspira dorinta personajului feminin de ai arata acestuia cine e seful. Personal ma irita atat negativul piesei (clopote si coruri) cat si timbrul gutural cu care canta Marina.

8. Living Dead
De obicei cand fac o recenzie ascult melodiile de mai multe ori. Ei bine,aceasta nu mi-a inspirat nimic. Tot auzeam repetandu-se la nesfarsit: dead,dead,dead....si niste ecouri. Sorry, asta chiar e o melodie de umplutura.

9. Teen idle
Hmmm...frustrari de liceana emo. Si-ar dori sa fie una dintre blondele care se lupta pentru titlul de regina balului sau una dintre tipele anorexice insa atat, atat de populare. Vrea sa fie singura, departe de lume, apoi vrea sa fie o minciuna frumoasa, o virgina, o curva , vrea sa bea pana o doare. Vrea sa nu fi fost atat de narcisista si se lamenteaza spunand ca va muri singura. Si o "super,super,super" suicidala stare! wtv.

10. Valley of the Dolls
Marina spunea ca a construit cantecele de pe acest album in jurul personajului principal, Electra Heart si in jurul a 4 arhetipuri - fatete ale propriei feminitati - Primadonna, Su-Barbie-A, the Teen Idle si the Homewrecker. Sa inteleg ca in valea papusilor, in linistea stranie a perechilor de ochi muti, se sting ele, precum stelele cazatoare pe cerul noptii ??!!

11. Hypocrates
Fara nicio legatura cu celebrul fizician antic, Hypocrates, piesa e buna de fluierat intr-o zi de marti, pe seara. Trebuie sa fii intrebat macar o data in viata ta: "Cine te crezi sa-mi spui cine sa fiu!?!" cu o atitudine razvratita si un par ravasit.

12. Fear & Loathing
Cu totii purtam diferite masti, scuturi care sa ne apere de necunoscut. Ne comportam intr-un fel cu unii oameni si altfel cu altii. Dezamagirile, inselatoriile cresc neincrederea in cei pe care ii intalnim si ne alieneaza. Insa trebuie sa incercam sa ne deschidem mintea si sa ne gandim ca soarele exista si in spatele norilor.
Not a bad song - mesaj pozitiv, linie melodica placuta auzului.

13. Radioactive
Cand am auzit inceputul pentru prima oara, am crezut ca e un nou single Calvin Harris. Dansabila, n-am ce zice, o melodie scrisa in mijlocul unui val de caldura in New York. Marina s-a indragostit de viata stralucitoare de noapte a Marelui Mar, debordand de energie asa cum n-o face niciun alt oras din lume.



14. Sex Yeah
Sexul vinde si toti o stim. Traim intr-o societata avida dupa fete noi si frumoase, funduri cu lenjeria la vedere si pasarele fara pene surprinse de paparazzi cand coboara din masina. Intreaba-te ce mai conteaza cu adevarat la sfarsitul zilei? Scopul NU scuza mijloacele!

15. Lonely Hearts Club
Astazi am tot fredonat melodia asta, probabil pentru ca a fost ultima pe care am ascultat-o pana sa ajung la birou si bateam ritmul cu aratatorul stang pe bara metroului. Imi creaza o imagine amara: acei tineri din ziua de azi care inca spera ca isi vor gasi jumatatea si vor trai acea poveste cu sfarsit fericit. Intr-o societate atat de grabita, in care informatiile vin din toate partile si te bulverseaza...good luck,people...good luck to myself too!! :)

16. Buy the Stars
Albumul se inchide nostalgic. El se indragosteste de ea, steaua lui, care acum ii va lumina cerul, insa ea nu e aici pentru a-i fi aproape. Toata viata a fost si va fi singur. Si va continua sa cumpere stele; stele care usor, usor se sting una cate una. Intotdeauna va trai in intuneric atata timp cat nu va incerca sa se schimbe pentru a afla lumina.


Dupa ce am trecut de entuziasmul de inceput, provocat de vocea plina de surprize a Marinei si beat-urile electro care ma hipnotizau, am realizat ca in afara de cateva piese precum: Bubblegum Bitch,  Primadonna, Homewrecker sau Lonely Hearts Club, restul nu-mi faceau niciun fir de par sa tresara. Tipa ramane oricum o simpatica si jumatate cu dintisorii ei de iepuras. O nota de 6/10 e justificata.

Enjoy!

Published here.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu