24.08.2012

Poate asculti si tu : Jessie Ware - Devotion

Pe Jessie am descoperit-o la inceputul anului prin single-ul 110%. M-au captat eleganta gesturilor si calmul vocii, atitudinea romantica si mixul de soul si electro. Am citit ca isi va lansa albumul de debut undeva in august si mi-am hranit nerabdarea cu single-urile lansate, iar acum, in sfarsit este AICI!



Sofisticat, lin si senzual "Devotion" are o tinuta ce imbina calmul si eleganta intr-un val de muzica dance ce ii curge prin venele acestei londoneze in varsta de 27 de ani.
O mare parte din viata Jessie s-a simtit confortabil in rolul de a canta din umbra decat de a capta toata atentia din mijlocul scenei. "Being a backing singer was my idea of heaven." a spus ea la un moment dat, ceea ce nu exprima o dorinta ucigatoare de a impinge deoparte cu coatele competitia. De fapt Ware s-a decis destul de tarziu sa devina cantareata, initial fiind jurnalista, asta pana cand s-a ragasit in situatia de a se simti geloasa pe Jack Peñate , un fost coleg de scoala , care a avut tupeul de a merge in lume si a cauta un contract cu o casa de inregistrari.


Reticenta ar putea fi considerata un dezavantaj pentru o cantareata aflata la inceput de drum insa in cazul lui Jessie, aceasta este unul dintre lucrurile cele mai captivante. Ea transforma reticenta in avantajul sau si asta face ca "Devotion", de la primele acorduri printre sunetele clopoteilor in vant si pana la refrenul delicat, de la linistea interioara ce ti-o da si pana la transformarile discrete ale ritmurilor, sa fie o fantezie hipnotizanta.
Este sincer, este cald si este cantat din inima.

Ma incalzesc pe acordurile piesei ce da numele albumului si apoi plonjez cu ochii inchisi in delicatetea celei de-a doua piese de pe album, una dintre preferatele mele: "Wildest Moments" - o balada de proportii olimpice care descrie subtil si placut o relatie tumultoase de prietenie in care"everyone must be wondering why we try". 



Jessie Ware are una dintre cele mai dulci voci, invelita in emotie. "Running" este la fel de seducatoare precum unele cantece ale lui Sade, tonurile abia respirate ale lui Jessie planeaza deasupra intregii melodii incat abia observam ocazional rafalele date de chitara si ropotele tobelor.



Singura melodie care mi-a placut de la prima ascultare, in afara de single-urile deja promovate, este "Night Light", o alta balada intensa care ma invita la plimbari nocturne printre umbre si temeri. Si cu toate ca atmosfera este una de teama si confuzie, simt ca gasesc acea lumina calauzitoare ce-mi inspira siguranta si caldura.


Ware insumeaza calitatile si mesajul misiunii sale in piesa "110%", o "afacere" vibranta in care canta: "I'll keep the dancefloor warm" inainte de a adauga nostalgic "but I'm still dancing on my own."
Asemanatoare cu melodia "Dancing on my own" a lui Robyn, versurile au in mare parte o incarcatura izbitor de obsesiva. Partea de hip-hop de la inceputul piesei este un sample din melodia lui Big Punisher "Dream Shatterer", un imn dedicat vietii de gangster care se mandreste prin "carving my initials on your forehead". In cazul de fata , cu ajutorul producatorului Julio Bashmore, Jessie da o alta conotatie frazei, facand aluzie la puterea privirilor aruncate pe furis pe ringul de dans si etichetele romantice puse.


Relatiile sunt foarte rar simple pe "Devotion", de asemenea Jessie nu simte ca este in control deplin insa cu toate acestea se arunca cu capul inainte, poate naiv, insa atat de intens si elegant incat primeste aprecierea.

Lucrul care face acest album atat de bun este faptul ca niciodata nu ti se spune sa te ridici sau sa fii atent.
In locul acestor lucruri el isi impleteste mendrele magice intr-o declaratie cu adevarat originala a unui artist care nu se astepta sa devina pop-star, dar care s-ar putea sa se lupte ca acest lucru sa nu se intample, cu toate ca se va intampla oricum - pana la urma muzica este in inima ei.

O sa tin un ochi pe Jessie Ware iar "Devotion" marcheaza un 8,5/10.

Articol publicat pe urban.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu