04.08.2012

Poate asculti si tu: Delilah - From The Roots Up

"Departe de zumzetul teraselor si licaririle galbui-roseatice ale strazilor, ascult monotonia aparatelor de aer conditionat ce-si rotesc paletele deasupra birourilor glorios afundate in frustrarea foilor inghesuite in teancuri dezordonate. Ecranul albastru mi-arunca priviri inselatoare si simt cum ma ia cu calduri. Nu demult eram un peste pus in situatia de a trebui sa se catere intr-un copac. In momentele acelea de angoasa, de frustrare, Delilah s-a strecurat pe sub pielea mea ca un fior , ca o briza ce adie la apus. Inchid ochii si ma las purtat de inocenta glasului ei departe; sunetul viorii imi sfasie orice scut iar pianul ma bate in ritmul ramurilor plopilor nebuni leganati de vant ."



21 de ani, doar 21 de ani are, impliniti in septembrie anul trecut. Nascuta in orasul luminilor, al baghetelor si al chic-ului, a trecut prin despartirea parintilor la o varsta frageda si a crescut in nordul Londrei alaturi de mama ei. Radacinile familiei sale se amesteca pornind din pamanturile Frantei si ale Regatului Unit si imbratiseaza traditiile cubaneze, nigeriene si spaniole.

Decesul tatalui sau vitreg a fost acel click ce a determinat-o pe Paloma Ayana Stoecker aka Delilah sa se apuce serios de muzica. Pianul a aflat atingerea degetelor sale si a dat viata primului cantec la varsta de 12 ani.

La varsta de 17 ani semneaza contractul cu Atlantic Records, insoteste in turneu trupa britanica de drum'n base si dubstep, Chase and Status si colaboreaza cu Nneka, doar ca apoi sa cante in deschiderea celor de la Maverick Sabre in concertele acestora din UK si Irlanda.



In urma cu 4 zile albumul sau de debut a vazut lumina magazinelor de specialitate. "From The Roots Up" e sensibil si vulnerabil, imi trezeste un sentiment de nostalgie si fericire blanda, linistita.

"Go" este formidabil şi minimal, propulsat de o voce silentioasa, dureri si batai ce se confrunta. Este punctul culminant al acestui album ce abunda in trip-hop-încovoiat. Vocea ei se mută cu uşurinţă de la sunetele delicate şi de zahăr la cele emotionale, romantice.



"Love you so" imi place vizual,  atat imaginile cat si ritmul de tobe batute parca de un trib ma duc cu gandul la "Love lockdown" al lui Kanye. Unii spun ca includerea unui vers din melodia "Even after all" a lui Finley Quaye este un imprumut prea mare si cu toate ca per total tonul este minunat, albumul are nevoie de ceva mai mult sau Delilah trebuie sa adauge un ceva pentru a-l face pe deplin al ei. (Time Out London)




"Eu nu pot respira", spune ea pe "Breathe". Atenţia imi este captata de fisurile şi de obstacolele din vocea ei şi de incertitudinea versurilor descurajante. Ritmul lent se transforma in beat-uri si pocnete ce apar spontan, cuvintele sunt fie soptite, fie se succed rapid, apoi se lungesc in icnete sfasiitoare.



Delilah abordeaza cantecul lui Minnie Riperton, "Inside my love"  , oferindu-i baladei soul un makeover modern, capricios.


Saptamana trecuta a aparut videoclipul celui mai nou single , "Shades of Gray",  o piesa pozitiva , parca nelalocul ei intre celelalte mai nostalgice pe care le regasim pe album. "Through the darker shades of grey I see beauty in the rain" ne canta delicat Delilah printre zambete, culori si oameni fericiti in clipul adiacent.



Producătorii Science, Ballistiq şi LV strecoara unele dintre acele umbre bassy în acest album de debut, dar inima lui Delilah aparţine trip-hop-ului de la mijlocul anilor '90,  vocea ei tradeaza o fisura de Ella Fitzgerald  de-a lungul virajelor bruste ale corzilor vocale şi ale ritmurilor discrete din "Insecure" şi "Never be another"

Atunci când găseşte excentrice si ciudate puncte comune intre Lykke Li si Regina Spektor pe "Only you" sau cand mangaie cu o delicateţe diafana sunetele dulci ale cantecului "Shades of gray", Delilah pare o Emeli Sande pentru care merită infruntate toate necazurile.

Poate vei asculta si tu intreg albumul! Il recomand si-l medaliez cu un 8/10.

Articol publicat si pe urban.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu