01.01.2013

Cracovia, pe aleile istoriei


La inceputul lui noiembrie, in urma cu un an, ma plimbam agale, total entuziasmat si totodata uimit de frumusetea unuia dintre cele mai batrane orase ale Poloniei, Cracovia.

Al 2-lea ca marime, orasul, situat pe malurile raului Vistula, are radacini adanci in domeniile academic, cultural si al vietii artistice si este unul dintre cele mai importante nuclee economice ale tarii. A fost capitala statului din 1038 pana in 1569, in secolele 15-16 (Perioada de Aur a Poloniei) mai multe constructii renascentiste au fost create, printre acestea Sinagoga Veche in cartierul evreiesc. Dar nu sunt aici pentru a va relata istorie si pe care le puteti oricum accesa usor pe wikipedia, ci imi doresc sa va prezint cateva locuri vizitate in cele trei zile petrecute in Cracovia, niste locuri extraordinar de placute ochiului, incarcate cu istorie si care constituie atractii turistice pe tot parcursul anului.


Piata centrala si bazilica Sfanta Maria sunt superbe atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii. M-am pierdut printre casutele in care se vindeau bunatati culinare traditionale de la nenumarate tipuri de carnati pana la branzeturi, turta dulce si vin fiert.


Am vizitat interiorul bazilicii, construite in stil gotic la inceputul secolului al 13-lea si apoi reconstruita in secolul urmator. La fiecare ora, un trompetist suna asa numitul "Hejnał mariacki" din varful turnului mai inalt al bisericii. Apropo, biserica are doua turnuri, unul mai inalt decat celalalt, legenda, povestita de amicul polonez pe care l-am "folosit" pe post de ghid, spune ca doi frati au construit cele doua turnuri, unul dintre acestia, gelos pe celalalt deoarece era mai vrednic iar turnul sau se inalta mult mai rapid, l-a injunghiat, astfel turnul aceluia a ramas mai scund decat celalalt. Interiorul bisericii iti taie rasuflarea prin bogatia de candelabre, sculpturi,picturi, orga si altarul sunt deosebite.


Biserica Sfintii Petru si Pavel, biserica Sfantul Adalbert si avanpostul fortificat Brbican sunt alte monumente istorice extraordinare, insa cele mai impunatoare sunt castelul Wavel si catedrala din interiorul acestuia, unde aveau loc incoronarile regale.

De asemenea catedrala este locul de odihna al multor eroi nationali si este considerata sanctuarul national al Poloniei. Bazilica Regala Catedrala Sfintilor Stanislaus si Wenceslaus de pe Dealul Wawel, cunoscuta sub numele de Catedrala Wawel este o biserica romano-catolica veche de mai bine de 900 de ani. Papa Ioan Paul al II-lea a sustinut prima sa Liturghie ca preot in cripta catedralei la 02 noiembrie 1946.


Actuala catedrala, in stil gotic, este al 3-lea edificiu ridicat pe acest loc: primul a fost construit si distrus in secolul al 11-lea​​, cel de-al doilea, construit in secolul al 12-lea, a fost distrus de un incendiu în 1305. Constructia actualei catedrale a inceput in secolul 14 la ordinele episcopului Nanker.


Castelul gotic Wawel a fost construit la porunca lui Casimir al 3-lea cel Mare si consta intr-un numar de structuri situate in jurul curtii centrale. In secolul al 14-lea a fost reconstruit de catre Jogaila si Jadwiga ai Poloniei. In timpul domniei lor au fost construite turnul Kurza Stopka (Piciorul Gainii) si Turnul danez. In camera Jadwiga si Jogaila este expusa sabia Szczerbiec, folosita in cadrul ceremoniilor de incoronare.


In timpul acelei domnii s-au dezvoltat pe deal si alte structuri , scopul acestora fiind de a servi drept adaposturi pentru cler, grefierii regali si mestesugari. Ziduri de aparare si turnuri, cum ar fi Jordanka, Lubranka, Sandomierska, Tęczyńska, Szlachecka, Złodziejska si Panieńska au fost ridicate in aceeasi perioada.


Una peste alta am facut poze pe strazi,prin castel,in piata de Craciun, intr-un bar tapetat cu ziare cu anecdote sociale, la un concert al unei formatii de rock alternativ din care facea parte o prietena, pe strada, ziua si noaptea, astfel am ramas cu cateva amintiri de-a dreptul colorate.




Pe aceeasi tema putei citi despre cateva zile petrecute in Berlin sau in orasul de care m-am indragostit la prima vedere, Praga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu