10.10.2012

Poate asculti si tu: The KDMS - Kinky Dramas and Magical Stories

Pe cei de la The KDMS mi i-a prezentat un fost coleg de munca in primavara - o trupa disco ce a concertat si la noi in tara , anul acesta , intr-unul din cluburile bucurestene. Kathy Diamond (vocals) , originara din Londra , si Max Skiba (music) , DJ polonez, sunt membrii acestei trupe care incearca sa readuca stilul disco in lumina reflectoarelor. E ciudat cum acesta a fost odata , in mod incontestabil , coloana sonora neoficiala a unei intregi natiuni , iar acum a devenit un cult care starneste curiozitatea hipsterilor.


Trupa , care a inregistrat un cover dupa "Give Me All Your Luvin'" al Madonnei si ale carei melodii au beneficiat de remixuri din partea lui Alexis Taylor (Hot Chip) si a lui Morgan Geist (Metro Area) , si-a lansat albumul de debut "Kinky Dramas & Magical Stories" sub egida casei de discuri Gomma cu sediul in Berlin. Stim ca Germania este casa productiilor disco de mare anvergura insa trebuie sa fim sinceri si sa realizam ca aceasta este o mica baza europeana a unui stil care este din ce in ce mai marginalizat.



Si era disco a avut un circuit underground, cu casele de discuri independente si petrecerile de mansarda, care mergeau in paralel cu scena mainstream , dar acum disco este o operatiune la scara mica , in ciuda declaratiilor frecvente conform carora este pe cale de a se bucura de o renastere comerciala.
Au existat cateva momente , ca de exemplu in 2008 , cand am crezut ca Hercules and Love Affair vor declansa un nou val disco , in 2009 Shena si mai apoi Tensnake insa adevarul este ca dacă vorbim despre hituri cu adevarat disco - nu house, nu techno, ci pur disco , in ultimii 30 de ani doar Kylie Minogue a avut unul - "Spinning Around".



Disco a devenit precum punk-ul , o serie de practici codificate pe care publicul larg lupta sa le accepte ca ceva dincolo de , in cel mai bun caz , nostalgia unei cantari intr-o tabara de vara si , in cel mai rau caz , karaoke kitsch. Probabil albumul celor de la The KDMS nu va schimba starea in care se afla lucrurile , dar merita mentionat aici pentru ca este un album solid de muzica disco. Nu este un album post-disco - nu face nimic cu formula initiala si nici nu o duce inspre vreun orizont nou , ci doar reaminteste motivele pentru care ne-am indragostit prima oara de muzica disco.



Vocea lui lui Kathy Diamond este uneori prea "sentimentala" , alteori un pic mormaita si legata de pamant. Titlurile unora dintre cantece sunt uneori teribile: un cliseu precum "Never Stop Believing" sau straniul "Something's Eatin' Me" , uitand faptul ca muzica disco era despre eleganta exprimare a extazului si a durerii in dragoste. Dar atunci cand le nimeresc - ca de exemplu pe melodia ce deschide albumul , "High Wire" - The KDMS fac disco-ul sa para mai putin un gen antic, de muzeu si mai mult un gen viabil , contemporan .


"Wonderman" este un intreg festival al chic-ului. "Tonight" este un testament al persoanei responsabile pentru superba linie melodica - electronic-funk.



Nu sunt sigur daca scopul acestui proiect este de a ne aminti de gloria muzicii disco , faptul ca atunci cand este realizata cum trebuie este muzica multimilor, sau pur si simplu sa continue mostenirea , dar sunt gata sa ma misc in ritmurile disco alaturi de ei spre viitor. The KDMS primesc un 7/10.

Despre The KDMS am mentionat si intr-un articol precedent alaturi de alte nume fresh ale muzicii internationale. Check it out HERE!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu