20.05.2009

la firu ierbii...

Azi aberez:



Stabilitate.

Unii cauta asta din totdeauna. Altii nu s-au gandit niciodata la ea pentru ca au luat-o ca si cum li s-ar cuveni. Iar altora le e pur si simplu bine asa cum sunt.
I-am intalnit macar o data pe fiecare.
Am intalnit cel putin o fata care nu putea sta macar o zi fara a nu avea un iubit. Am avut cel putin un prieten care nu avea grija zilei de maine caci parintii lui ii ofereau acea stabilitate materiala mult dorita de atatia. Si am intalnit si oameni care-si urmaresc visele cu ardoare si, de exemplu, isi dau ultimii bani pe un bilet de tren pentru a ajunge la o competitie de dans.

STABÍL, -Ă, stabili, -e, adj. 1. Care este bine aşezat sau fixat, care nu se răstoarnă, care nu se clatină; trainic, solid. 2. Care nu se schimbă, care nu fluctuează; statornic; ferm. ♦ (Despre substanţe) Care nu se descompune de la sine; care nu poate fi descompus (decât cu greu) într-o reacţie. ♦ (Despre populaţii) Care locuieşte permanent în acelaşi loc. – Din lat. stabilis.

STABÍL adj. 1. v. fix. 2. fix, permanent, statornic. (O aşezare ~.) 3. fixat, sedentar, statornic, (înv.) aşezător, stătător. (Populaţii ~.) 4. statornic, (pop.) vătraş. (Ţigani ~.) 5. v. consecvent. 6. v. du-rabil.

Si eu am avut cel putin o relatie stabila daca ma gandesc ca amandoi stateam in acelasi oras.
Un job , respectiv banii, locuinta in care stai, iubita/iubitul, statutul, oricare dintre acestea iti poate aduce un grad mai mult sau mai putin de stabilitate. Caci termenul este relativ. Poti spune ca te simti stabil sau ca ai ceva stabil datorita celor enuntate mai sus dar te poti trezi dat peste cap daca iti dispare elementul pe care pariasei la ruleta stabilitatii. Te inseala iubita cu care aveai o relatie de mai bine de 5 ani. Se fac reduceri de personal din cauza crizei si ai ramas pe afara. A venit cutremurul si s-a daramat tot blocul in care stateai.
Cred ca un om se poate considera cel mai stabil atunci cand se poate descurca fara ceea ce in ochii lumii ii confera stabilitate. Poate te intrebi de ce mai are nevoie de respectivul lucru daca se descurca si fara el? Ca sa nu faca exceptie de la regula pentru ca stim cu totii cat ii uram pe cei care nu se inscriu in tipare. Ii bagam la colt si ii dam ca exemple negative. Daca unu din 25 e mai rasarit noi il etichetam tocilar si facem ce ne sta in putinta sa-l umilim si sa-l tragem inapoi in mediocritate in loc sa il apreciem si sa incercam sa fim un pic mai mult ca el. Nu zic sa incepem toti sa renuntam la prietene ,joburi si apartamente pentru a ne simti mai stabili,mi s-ar parea sinonim cu intoarcerea la vietuirea in pesteri. Ce vreau sa spun e ca un om trebuie sa invete sa fie descurcaret. N-ai job dar totusi reusesti sa ai cu ce sa-ti platesti chiria si nu,nu infigi umbrele in ochi la metrou in Italia si nu te prostituezi prin Milano. N-ai prietena/prieten,iar manuela nu se pune, si totusi esti sociabil si ai parte de actiune la orizontala. Nu ai un apartament al tau dar nici nu dormi in cutii de carton.
Ei bine, esti doar un adolescent ce sta cu parintii. Parol !!
{Ma simt ca un personaj din "O noapte furtunoasa", un demagog}
Consider ca a te simti stabil reprezinta sa fi impacat cu tine si multumit cu ceea ce ai (trec printr-o perioada zen..asa...). Sa inveti sa te bucuri de orice nimic oricat de neinsemnat ar fi. Par suspect de consum de narcotice...Ar brazde la greu, se vede( il consider urmatorul nivel dupa batutu'campilor) ;))

Ma gandeam zilele astea la niste prieteni de-ai mei si monotonia care s-a cam instalat in relatia lor. Am ajuns la concluzia ca stau unul cu altul din obisnuinta si asta-i tare trist. Inseamna ca nu mai e pic de pasiune intre ei. Ma intreb ce s-ar intampla daca ar aparea si o a-3-a persoana, o ispita. Atunci cred ca si-ar da seama daca sunt impreuna din dragoste (bre) sau doar pentru ca le e frica sa admita ca ar fi cazul sa se desparta. Frica asta de singuratate ne transforma-n paraziti si gazde in acelasi timp, unul pentru altul. Ne strivim intimitatea si o impartim la doi ca si cum ar fi de la sine inteles ca asa trebuie sa fie. Vorba aia:
el:"-Poate azi vreau sa ma uit in tavan fara motiv, singur."
ea:"-Clar,are pe cineva!"

Dap, stabilitatea e tare relativa pentru ca tine de ceea ce-si doreste fiecare dintre noi, imprevizibilii !! Bine ca nu totul in lumea asta e relativ ca altfel am fi devenit toti niste mari speculatori.


Salve !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu